Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


April 2007


Kommunerne vil styrke kulturen


Spørgeskemaundersøgelse fra KL viser, at kommunernes kulturpolitikere ønsker at prioritere kulturområdet. Undersøgelsen svarer dog ikke på, hvorfor de så ikke gør det.

Det frivillige foreningsliv, musikskolerne og bibliotekerne er de 3 højst prioriterede kulturpolitiske områder i kommunerne. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt formændene for de 98 kommuners kultur- og fritidsudvalg gennemført i februar af Kommunernes Landsforening. 70 af de 98 formænd svarede, hvorfor man må antage, at undersøgelsen i høj grad dækker de synspunkter og holdninger, der er fremherskende i de kommunale kultur- og fritidsudvalg.

64% af kulturudvalgsformændene prioriterede det frivillige foreningsliv blandt de vigtigste områder, 51% musikskolerne, 44% bibliotekerne, 38% idrætsfaciliteter og 34% amatør-kulturlivet (man kunne prioritere flere felter). I mange kulturpolitiske debatter nævnes prioriteringen af idræt ofte. Derimod er det sjældent, at der er kulturpolitisk fokus på det frivillige foreningsliv og amatør-kulturlivet. Det er åbenlyst områder, der har de kommunale kulturpolitikeres bevågenhed. Og alle 5 højest prioriterede områder er indenfor feltet bred og folkelig kultur.

Når de samme politikere bliver spurgt til, hvilke områder, de personligt synes, rummer de mest spændende kulturpolitiske udfordringer, så er det igen det frivillige foreningsliv, der trækker mest, 50%. Dialog med borgerne scorer 32%, opbygning af ny fælles kultur (i nye storkommuner) 32%, frivilligt amatør-kulturliv 23% og idrætsfaciliteter 23%. Der er således en del gengangere fra spørgsmålet om, hvilke områder der var vigtigst for kulturudvalget. Men det er værd at notere, at kulturudvalgsformændene mener, musikskoler og biblioteker er vigtige for kulturudvalget, men ikke er så spændende for dem selv.

I den modsatte ende af skalaen, er det interessant, at kun 23% interesserer sig for sponsormuligheder, 8% for events, 7% for events i større skala og 7% for turistattraktioner og oplevelsesparker. Andre bundskrabere er film 2%, kulturarv 5%, forsamlingshuse 2%, kunstudstillinger 2%. (Meget) lidt større interesse er der for teater 7%, kulturskoler 7% og museer 8%.

Kultur rimer på sundhed

Kommunalreformen handler i høj grad om at etablere nye samarbejdsformer. Derfor er det også interessant at spørge, hvilke områder kulturpolitikerne gerne vil koble sammen med kulturpolitikken. Her er det helt dominerende svar kultur og sundhed, 80%. Kultur og byplanlægning bør kobles sammen ifølge 60%, kultur og andre kommuner ifølge 48% og kultur og social integration 42%. 28% vil koble kulturpolitikken med integrationspolitikken og kun 12% (laveste score) vil koble kultur med andre lande (hvilket tyder på store vanskeligheder ved realisering af Kulturministeriets oplæg om Kultur i hele landet med grundig understregning af den internationale dimension - se Søndag Aften arkiv).

Kulturpolitikerne har ganske høje forventninger til kommunernes fokus på kulturpolitikken. 58% svarer, at man forventer at kommunens kulturpolitiske status vil være højt prioriteret i 2007, 34% svarer middel profileret og kun 8% lavt profileret. Kildekritisk kan man naturligvis sige, at kulturpolitikere bør forvente høj profilering af deres område, ellers gad de nok ikke være kulturpolitikere. Det er dog bekræftende for deres virke at deres forventninger er så høje som undersøgelsen viser.

85% af kommunerne har aktuelle bygge- og anlægsplaner. Disse projekter spænder lige så vidt som hele kulturområdet. 16 af kommunerne har nye idrætsanlæg på vej, 5 kommuner har nye eller udbyggede biblioteker på vej, 5 kommuner har kulturhuse på vej, og 4 kommuner udbygger museer.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at 44% af kommunerne har en formuleret kulturpolitik - og at 38% af formændene svarer, at de ikke har nogen kulturpolitik, men at den er på vej. Man må altså forvente sig væsentlige kulturpolitiske diskussioner i rigtigt mange kommuner i den nærmeste fremtid.

Søndag Aften 04/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.